Ablak

Műanyag ablak és fa ablak kínálatunk:

Borovi fa ablak Műanyag ablak
Borovi fa ablak Műanyag ablak

Egyedülálló BAA-minőség a műanyag és fa ablakok piacán:

 • 5 év garanciát adunk
 • Az ablakokat igény esetén, az egész országban leszállítjuk és beépítjük
 • A Kömmerling ablakokat a legjobb áron kínáljuk Budapesten. Ha jobbat tud, értesítsen minket!
 • Kollégáink komoly szakmai tapasztalattal bírnak!
 • 3 budapesti és 22 vidéki bemutatótermünkben várjuk!

Műanyag ablak akcióSzabvány méretű műanyag ablak akciónkhoz kattintson ide

Kapcsolódó műanyag ablak videó:

További videók itt

Homlokzati nyílászáró

Lakóépületek homlokzatának egyik meghatározó látványeleme a nyílászáró. Esztétika és minőség tekintetében látványos és hasznos megoldások egyaránt megvalósítható minden ablaknál. Látvány elemek lehetnek (fa nyílászáró esetében) a fa díszítőelemek a tokon és a szárnyon egyaránt. Mind a két típusnál kérhető az ablak valódi és ragasztott osztóval, valamint üvegközi álosztóval is.

Az ablak esztétikai minősége fontos, bár műanyag homlokzati nyílászáró esetében ez kevésbé megoldható. Ennél fontosabb mind a két esetben a minőség. Fa és műanyag ablak esetében is több részletre érdemes odafigyelni.

borovi-fa-ablak

Borovi fa ablak a lakás dísze

Borovi fa ablak

Régi időkben csak fa alapanyagból készült nyílászárókat forgalmaztak. Így ezen a területen hagyományszerűen több a tapasztalat, mint a műanyag nyílászáróknál.

A modern ablaknál ma már csak szinte kétrétegű hőszigetelt üvegezéssel találkozhatunk. Igen fontos, hogy jó minőségű alapanyagból készüljön a fa ablak, ami általában erdei fenyőből (borovi) készül, de készülhet lucfenyőből és tölgyből is. A megfelelő anyagszárazság (12% nedvességtartalom) elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon jó szolgálatot tegyen az ablakunk.

A fa ablakot nem egy vastagságban munkálják meg, hanem több rétegben (általában három rétegből ragasztják, de van eset, amikor a négy réteg is összeragasztásra kerül) is ragasztják és a hosszúságát is toldják (változó hosszúságú elemekből). Az így kapott ablakrendszer nem vetemedik, és nem csavarodik el használat alatt, mert a rétegek a feszültséget kiegyenlítik egymás között. Általában 68 mm vastagságban gyártják az ablakokat, de egyre elterjedtebb a 78, 88 mm vagy az ennél vastagabb akár 90 mm-nél is vastagabb fa falvastagsággal rendelkező ablakprofilok.

A külső réteget lehet toldás nélküli alapanyagból kérni. Az ár természetesen magasabb, mint a toldott ablakok esetében.

A fa ablakokat minden esetben felületkezelni kell. Fontos, hogy erre a gyárban, az ablak szétszerelt állapotában kerüljön sor. Így minden eleme át lesz itatva impregnáló, gombaölő anyaggal és az alapozó, szín és fedőréteg is minden apró nyílásba bekerül. Az otthoni összeszerelt és üvegezett ablak festése nem teljes körű, így a nedvesség okozta garancia nem érvényesíthető.

borovi-fa-ablak-festes

A gyárban festett fa ablakot érdemes megvásárolni!

Az ablakokat megfelelő minőségű eső elleni védelemmel lássuk el azokon a részeken, ahol leginkább megülhet az eső és a hó. Ezek általában a vízszintesen kiálló részei az ablaknak. Ide kötelező jó minőségű vízvetőt felszerelni, hogy a nedvesség ne a fával érintkezzen. Érdemes a szárnyat és a tokot is védő megoldást alkalmazni.

Nézzük meg röviden, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal bír a fa ablak:

 • Természetes alapanyagból készül
 • Kellemes a tapintása (komfortos)
 • Nem szennyezi a környezetet
 • A fa nagyon jó hőszigetelő, jó a mechanikai terhelhetősége és a hőtágulása is alacsony
 • Fa felület könnyen javítható
 • Legmegfelelőbb a nem szabványos formavilágú ablakok gyártása esetében. Ilyen az íves vagy ferde vonalvezetésű ablak.
 • Hátránya, hogy a nedvességtől, penészedéstől és a mikroorganizmusok ellen megfelelően kell védeni.
 • Felületkezelést, törődést folyamatosan igényel.
kommerling-muanyag-ablak

III. generációs műanyag ablak a minőség alapja!

 Műanyag ablak

A mai harmadik generációs hőre keményedő műanyag ablakok minőségben, élettartamban felveszik a versenyt fa társaikkal.

Előnye, hogy folyamatos karbantartást nem igényelnek, viszont sérülés esetén nem könnyen javíthatók.

A műanyag ablakok merevsége is megfelelő ma már. A tokban lévő acélmerevítés adja a mechanikai stabilitását az ablaknak és ezen az acélmerevítésen keresztül lép át az épület tartóelemeire a terhelés.

Az ablakprofil formavilága is folyamatosan változik, így a stabilitása is folyamatosan nő. Ehhez járul hozzá az is, hogy a profilok külső falvastagsága is egyre erősebb.

Az ablakban lévő stabilizátorok (ólom) helyére környezetbarát stabilizátorok (mész, cink) kerülnek bevezetésre, így kerül környezetünk is megóvásra. (Kömmerling – Greenline technológia)

A műanyag ablakok hőszigetelő képessége nagyon jó.

Általában vásárláskor mindenki az üveg hő átbocsátása felöl, érdeklődik, de érdemes még a tok hő átbocsátásáról is szólni.

Az üveg (Ug) értéke ma már általánosan 1.0 W/m2K-ra tehető. Ez egy általában kétrétegű üveg hő átbocsátása (4-16-4 mm esetében argongázzal töltve és low-e fóliával ellátva).

Az Uw hőátbocsátási tényező már nem csak az üveg, hanem az egész szerkezet hő átbocsátását jelenti (Uw=Uf+Ug). Minél alacsonyabb a tok (Uf) hő átadása és minél alacsonyabb az üveg Ug értéke, annál alacsonyabb az egész szerkezetre számolt Uw érték.

Az érték alakulását egyrészt befolyásolja az üveg minősége, vastagsága, rétegrendje.

MUANYAG-ABLAK

Az üveg rétegrendje, a profil külső fal és a belső kamrák falvastagsága, tömítettsége nagyon fontos

A másik fontos tényező a műanyag ablak tokrendszere. A vastagabb külső falvastagság, a légkamrák közötti falvastagság, a beépített acélmerevítés, a beépítési mélység mind, mind elengedhetetlen a hő átadás csökkentése érdekében. Ahogy mondani szoktuk, a légkamrák egyre növekvő száma sok esetben vakítás. Egy 5 légkamrás ablak tokrendszerének hőátadása lehet olyan alacsony, mint egy 6 légkamrás ablaké. A profil minősége és a gyártási elvek nagyban befolyásolják a jó hőszigetelés elérését.

Fontos, hogy a műanyag ablak vasalatrendszere megfelelő minőségű legyen, mert a használat legfontosabb eleme. A gyenge anyagból készült vasalat nem fog hosszú távon jól funkcionálni és csak a problémánk fog szaporodni az évek előrehaladtával.

winkhaus-activ-pilot-vasalat

Winkhaus – Activpilot vasalatrendszer

A mai modern ablakok esetében alap funkció a résszellőzés megoldása. Kömmerling ablakok olyan Winkhaus vasalattal vannak szerelve, ami már 4 fokozatú szellőzést biztosít és egy szárnyráemelő funkciót is beépítettek az ablakba felár nélkül!

A műanyag ablak karbantartást igényel. A rárakódó szennyeződéseket természetesen le kell takarítani és a vasalatokat, pántokat évente egyszer érdemes finom műszerolajjal kezelni.

Kapcsolódó videóink


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...