Fa tokban műanyag ablak?

Több esetben merül és merült fel az igény arra, hogy a már meglévő régi fa nyílászáró keretébe gondolták beépíteni az új műanyag ablakot. Minden esetben a fő indok a bontással járó munkálatok elkerülése volt.

Minden kedves ügyfelünk figyelmét felhívom, felhívjuk ilyenkor arra, hogy nem érdemes a bontási munkák miatt olyan ablak beépítési formát választani, ami a jövőben kellemetlenségeket fog okozni! De valóban nem jó a fa tokba beépíteni az új nyílászárót?

A meglévő fa ablakok tokozatának meghagyása igaz, hogy kényelmes, de hasznos is?

Ennek megválaszolására a hadvezérek által is alkalmazott „fehér papír" stratégiát ajánljuk.

Nincs más teendője, mint venni egy üres papírt és a bal oldalára felírni azt, hogy mi szól mellette és jobb oldalra pedig az ellenérveket. Ha több a pozitívum, akkor mehetünk a harcba, ha sok a buktató a veszély, akkor jobb, ha nem csatázunk!

Ebben az esetben is kezdjen tiszta lappal!

Előnye lehet egy fa tokba történő építésnél az, hogy nincs nagy rumli és kosz. Elég csupán a meglévő ablakszárnyakat leakasztani, a pántokat lefűrészelni, az osztóbordákat kivágni és kész is a szabad nyílásom, amibe beépíthetem az új műanyag ablakot. Se kosz, se felfordulás!

Előnyöm is származhat a konstrukcióból, mert így kisebb ablakot kell megvásárolnom. Spórolni lehet egy-kétezer forintot ablakonként akár! De természetesen nem biztos, mert az árlista általában 10, de esetenként 5 cm-es mátrix-ban kerül meghatározásra.

Előny lehet az alacsonyabb munkadíj, mert nincs helyreállítás. Itt jegyzem meg, hogy nem mindenhol van helyreállítás. Épülettől függ, hogy kell-e kőműves munka a helyreállításhoz vagy elég a műanyag takaróléc alkalmazása! Fa tok esetében a takaróléc felhelyezése szükséges.

Előny lehet a gyors nyílászáró csere, mert a bontási munkákon sokat lehet spórolni és a már említett esetleges ablak körüli helyreállítást is elkerüljük.

Előny lehet még…előny…előny….ha összeszedem, magam sem tudok több érvet felhozni! Aki még tud érvet mellette, kérem írja meg számunkra vagy hallgassa el mindörökre!

Ha már papírunknak bal oldalára feljegyeztük az előnyöket, akkor a jobb oldal se maradjon üresen, mert véletlenül páncél és fegyverzet nélkül rohanunk a harcba.

fa-tokba-ablak-beepitese copy

A jó hadvezér mindent mérlegel és a helyes döntést hozza meg!

A fa tokba történő ablakok beépítése nem minden esetben ajánlott. Mondhatom azt is, hogy legtöbb esetben nem ajánlott. A szubjektív véleményem, hogy magamnak biztos nem alkalmaznám ezt a megoldást! Most lehet, hogy spórolok egy kis pénzt, de a jövőben lehet, hogy lényegesen többet fogok rá költeni!

Nézzük a legfontosabb ellenérveket, amik könnyen átformálja a vásárlók elképzeléseit.

Hátrány, hogy a meglévő tokba csak kisebb ablakot lehet beépíteni. Tehát tokba – tokot szerelek. Így természetesen az üvegmező is kisebb lesz és a napfényből kevesebb fog beérkezni szobánkba, mint eddig.

Hátrány lehet még, hogy a régi fa tokunk már a korából eredően nem jó hőszigetelési képességgel bír. Ebbe a nem jó szigetelésű fa tokba behelyezni az új műanyag ablakot szerintem hőszigetelési öngyilkosság!

Tipikus esete a magyar népmesének, mikor hoztunk is ajándékot, meg nem is!

A meglévő fa tok és a benne lévő műanyag ablak anyagminősége nem ugyan az. Még itt nem is lenne gond, de a fa tok tovább fog vetemedni, lötyögni, zsugorodni a külső mínuszok és a belső plusz értékeknek köszönhetően. Ezt tette eddig is, ezért jutottunk el oda, hogy ki kell cserélni!

A végeredmény az lesz, hogy a szerelőhab már nem fog szigetelni, mert „elnyíródik" A hideg meg jön be kopogtatás nélkül.

Nézzünk még hátrányt? Hallom a lelki füleimmel, hogy még, még …akarom!

Íme itt a következő érdekesség!

Az ablakot tokrögzítő csavarral rögzítjük a falba, így adva meg a kellő stabilitását a nyílászáró szerkezetünknek. De tudja valaki, hogy a meglévő fa tokunk mögött mi rejtőzik? Valóban tégla van mögötte vagy vályog? Vagy az építkezés alatt a szokásos sittet rejtették a kapcsolt tok mögé! Ha az utóbbi, ami nem ritka, abban az esetben csak a rossz minőségű fa tokunk tartja az új ablakunkat. Ilyen esetben a csavar ne éri el a stabil szilárd felületet. Ez nem jó hír, mert már előtte szóltunk arról, hogy ez a szerkezet mozoghat, korhadhat stb.

Nem mellesleg a fa tokot továbbra is felületkezelni kell, míg a műanyagot nem. Tehát egy kis munkánk mindig lesz vele!

A látványosság most nem szempont, de azért megemlítem, hogy egy régi fa tokba helyezett ablak nem a legszebb látvány. Ezért több esetben belül műanyag takaró elemekkel fedik el a fa tokot. Nem olcsó, de legalább árthatunk a szerkezetnek. A külső és belső hő különbségből eredően a leburkolt fa tok nem fog szellőzni és penészedés és rothadás indulhat el, ami a falra is átterjedhet.

Röviden, de tényleg csak röviden ennyi negatív dolgot tudtam csupán össze szedni.

Elérkezett a pillanat, amikor mindenki saját maga fog dönteni a csatával kapcsolatosan! Személy szerint én nem látom pozitív kimenetelűnek a harc végét!

Mert, ahogy a mondás tartja: A harcot lehet, hogy megnyerjük, de a háborút biztos elveszítjük!

Ön milyen hadvezér lenne?

Sipos Tamás

Üzletvezető


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...