Fa ablakot és ajtót csak gyárilag festve érdemes vásárolni?

otthon-ne-fessunk-natur-fa-ajtot

Döntöttünk! A régi nyílászárónkat újra cseréljük! Az új házunkra vásárolunk egy borovi fenyőből készült ajtót és ablakot! A döntést követően pedig érdemes körbejárni egy kicsit azt a témát, amire kevésbé figyelnek a vásárlók. Most itt nem a minőségről vagy az árról szeretnék írni, hanem a felületkezelésről. Ennek a nem helyes megválasztása nagy kárt tud okozni a lakásunk külső díszén.

Az elmúlt években sokszor a vásárlók natúr nyílászárót választottak. Majd a beépítés után otthon saját kis ecsettel, festékkel felület kezelték. Ma már azért a szokás megváltozott! Azaz nem változott, hanem megváltoztattuk!


Miért fontos az, hogy egy új fa bejárati ajtó vagy ablak már a gyárban felületkezelést kapjon? Nos, álljon itt egy kis magyarázat minderre, aminek elolvasását követően Ön sem fog mást választani.

Az otthoni festéssel több probléma adódik. Az egyik, hogy garancia nem jár a vetemedésre, dagadásra, repedésre. Miért?

A gyártó úgy adja ki a kezéből a terméket, hogy még nincs kész! A végső impregnálás, a védelem hiányzik a termék felületéről.

Másik nagy probléma, hogy az otthoni ecsetes festés alkalmával olyan helyekre nem jut festék, ahonnan a hibák nagy része kiindul!

A gyárban zajtó, ajtó, ablak festése vasalatok, gumitömítés, pántok, üveg nélkül történik! Az ajtólap is szétszerelt állapotban van! Külön a betét és a szárny. Majd a teljes felületkezelést követően kerül összeszerelésre a termék.

fa-ablak-ajto-gyari-festese-ajanlaott
Fa nyílászárót minden esetben gyárilag érdemes felületkezelni!

Otthon ezzel szemben a technológiai sorrendet (gombaölő, alapozó, lazúr több rétegben, fedőréteg) nem tartjuk be. Valamint teljesen összeszerelt állapotban festünk! Gumitömítés, pántok, vasalatok alá nem jut a védelemből. Ajtólap betétek mögé, az üvegező léc alá sem kerül festék.

Mi történik az otthon festett ajtókkal, ablakokkal?

Ezt könnyű megválaszolni. Egyből látszódik a gyári és az otthoni festés közötti esztétikai különbség. Másik, hogy a betétek egy idő után a használattól bemozdulnak. Ilyenkor egy vékony natúr csík keletkezik a betét szélén. Következik a ráfestés, ha maradt az anyagból. Csakhogy a ráfestés alkalmával a szín mer nem lesz azonos a több hónappal ezelőtt festett színnel. Picit világosabb lesz, picit foltosabb!

Másik probléma, hogy a pántok, vasalatok, gumitömítések alá nem kerül az anyagból. A víz ezekre a helyekre bekerül és a fa anyag vízfelvétele (dagadás) megkezdődik! Látjuk, hogy penészedik a tok, nem lehet becsukni az ajtót, szorul stb...

Ilyenkor jön a javítás. Gyalulás, csiszolás, festés újra!

Igen ám, de az újrafestés sem a gyári technológiával fog történni!

Ezt senki nem tudja, de már Ön igen!

Sipos Tamás

Üzletvezető

Címkék: Belső ajtó​k Fa ajtó Kültéri ajtó


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...