Milyen ablakot vásároljak?


Az ablak minősége, megjelenése már műalkotásnak is tűnhet. A fogyasztóknak széles választási lehetőségük van, legyen az műanyag, fa vagy alumínium ablak. De akár fa-alumínium vagy műanyag-alumínium nyílászáró kombináció is megvásárolható ma már.


Melyik nyílászárót érdemes választani?

Erre jelenleg nincs általános válasz. Az egyedi strukturális feltételek mellett nagyon fontos a személyes ízlés. Ezen túl fontos, hogy egy ablakgyártásban vagy értékesítésben jártas szakember vagy építész segítsen bennünket a választásban. Nem mindegy ugyanis, hogy panellakásba, családi házba, utcai fronttal bíró üzletbe vagy nagy üvegfalakkal rendelkező bevásárlóközpontba szeretnénk ablakot beépíteni.

A vezető nyílászáró: Műanyag ablak a legnépszerűbb szerkezet

A tény az, hogy a ma eladott és beépített nyílászárók több, mint 57%-a műanyag ablak. Körülbelül 19%-ra tehető a fém ablak értékesítése, amely legtöbb esetben alumínium ablak.

A fa ablak piaci részesedése egyre jobban csökken, így a borovi fából készült nyílászáró értékesítése alig éri el a 16%-ot!

Ennél jelenleg alacsonyabb mutatóval, mintegy 8%-os részesedéssel rendelkezik a fa-alumínium vagy műanyag-alumínium kombinációval eladott nyílászárók száma.

Kiváló ár-érték arány: műanyag ablak

Műanyag ablakokat hosszú élettartam és kevés karbantartás jellemzi. A műanyag nyílászáró több színben (fehér és RAL színek) kaphatók, valamint egyre népszerűbbek a különböző fa felületeket megtestesítő erezett fóliás ablakok. A műanyag ablakok legnagyobb előnye a költséghatékonyság.

Általában kevesebb beruházási költséggel bír egy műanyag nyílászáró cseréje. Az utókezelést sem igényli, kivéve a megfelelő tisztítást.

A műanyag profil ellenáll az időjárás viszontagságainak, könnyű és színtartó szerkezet.

Bármilyen hő-és hangszigetelési üvegezéssel rendelhető. A nyílászáró minden esetben PVC-ből készül, mely tartós szerkezetet biztosít és újrahasznosításával a környezetet sem szennyezi már!

muanyag-ablak-kommerling
Az értékesítés jelenleg legnépszerűbb nyílászárója a műanyag

Környezetbarát: ólommentes PVC ablakok

A profilgyártásban a nagyobb gyárak követik a GreenLine ® technológiát, ami cink-kalcium kémiai stabilizátor használatával megkötik az ólmot a gyártás során. A törvény pedig előírja, hogy a műanyag nyílászárókat újrahasznosított alapanyagból kell legyártani. A környezetet nem szennyezik a műanyag ablakok és a szerkezeti stabilitásuk, merevségük és élettartamuk is hosszabb, mint a néhány évvel ezelőtt gyártott műanyag nyílászáróké.

A klasszikus: Fa ablakok

Fa ablakok megjelenésében lenyűgöző elem a természetesség.

Azonban, a fa ablak vásárlási magasabb költsége mellett a karbantartási költsége is magasabb, mint a műanyag vagy alumínium szerkezeteké. A fa részeket folyamatosan szükséges kezelni. Értjük itt a nedvesség okozta gombásodás megszüntetését és a fa időszakos felületkezelését. Felületét ma általában vizes lazúrral vonják be. Hőszigetelési képessége jó és az üvegezési opciói megegyeznek a műanyag ablakoknál alkalmazott típusokkal. Természetesen az újrahasznosítás itt nem lehetséges.

fa-ablak-borovi
A természet szépsége sajnos egyre kevesebbet látható

A két világ: anyag kombinációk az ablakgyártásban

Profil rendszerek kombinációi évről-évre egyre nagyobb részesedéssel bírnak a világban. Igaz ez még mindig nem egy magas szám, de a növekedés már megfigyelhető.

Ilyen kombináció az alumínium-műanyag vagy borovi fa-alumínium kettőse.

Ezek az „ötvözetek" azért születnek, hogy a két anyagnak az előnyeit összekapcsolják.

Pl.: Műanyag-alumínium kettőséről elmondható, hogy az alumínium kívül elegáns és időnként a festhetősége miatt a színét is meg tudjuk változtatni a nyílászáró cseréje nélkül. Hőtanilag pedig elmondható, hogy az elegáns külső mögött rejtőzik meg a hő-és hangvédelmet biztosító műanyag ablak.

aluminium-muanyag-ablak
A feltörekvő generáció: Műanyag alaptesten alumínium borítás.

Homlokzatok elegáns megjelenése: Alumínium ablakok

Alumínium ablakokat ott használnak, ahol megjelenik a nagyobb statikai követelmény a karcsú megjelenés mellett. A nagyobb homlokzatokat ezért uralja ez az ablaktípus.

Az alumínium ablakok drágábbak, mint a fa vagy műanyag nyílászárók, viszont hang –és hőszigetelési értékei rosszabbak az előbbieknél. Az alumínium ablak felülete általában eloxált vagy RAL színre festett. Minden esetben elmondható, hogy a korrózióállósága igen nagy.

aluminium ablak

Egyszóval, ha megfelelően körbejárja a nyílászáró piac adta lehetőségeket a hozzá értő szakeladóval vagy az Ön által megbízott szakemberrel akkor biztosan a legjobb döntést fogja meghozni és ezáltal hosszú távon élvezheti az új nyílászáró adta előnyöket.

Segítünk a döntésben!

BAA csapata


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...