Újrahasznosított műanyagból készül az ablak?

ÚJRAHASZNOSÍTOTT ABLAKPROFIL | Olyan tévhitek keringenek hazánkba, aminek pontot szeretnék a végére tenni! Olyan elkápráztató marketingkommunikációt folytat igen sok forgalmazó, ami egyenlő a megtévesztéssel! Sőt sok esetben a jogszabályokat sem ismerik és ennek fényében mondanak olyat, ami nem felel meg a valóságnak! Ilyen az újrahasznosított ablakprofil is!

muanyag-ablak-ujrahasznosítas
AZ EU előírását mindenkinek be kell tartani, ezért újrahasznosítás kötelező!

Ugye nem újrahasznosított az ablak?

...érkezik igen sok esetben a kérdés a vásárlótól, amikor egy műanyag nyílászáró termékről érdeklődik! A kereskedő, hogy megnyugtassa a lehetséges ügyfelet általában ezt válaszolja:

- Nem, nem újrahasznosított az ablakprofil!

Ilyenkor mindenki megnyugszik és jöhet az árkérdés. De...

..de a válasz nem felel meg a valóságnak! Akarom mondani a törvényi akarattal picit ütközik, mert A PVC ablak újrahasznosításának EU által szabályozott előírása van.

Több szabályt is be kell tartani a jogi szabályozás adminisztratív szintjein is. Ezek közösségi szintű irányelvek és az újrahasznosítás arányait rendeletek határozzák meg! A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a törvények elérjék a céljukat! Ilyen cél a környezettudatos gyártás és a meglévő alapanyagok visszanyerése új termékbe, hogy így óvják a környezetet. A környezettudatos gyártásról (Greenline technológia) most nem beszélünk, csupán néhány gondolatot az újrahasznosításról és a megdöbbentő valóságról!

Át vagyunk tényleg verve az ablakkal?

MINŐSÍTHETETLEN | A valóság az, hogy minden műanyag ablaknak kell újrahasznosított elemet tartalmaznia! Ez nem spórolás, nem költségcsökkentés, hanem szabályozás. Olyan szabályozott és ellenőrzött rendszer, ami alól nem lehet kibújni! Minden műanyag ablakprofilnak legalább 30% újrahasznosított alapanyagot kell, hogy tartalmazzon! Viszont van egy szabály, ami előírja, hogy nem látszó részek tartalmazhatnak ilyen anyagot! A profilon belüli légkamra elválasztó merevítőcellák és a falazattal kapcsolódó profilrész. Általában ezt használják a gyártók, de van(nak) kivételek, akik nem adnak a szabályozásra.

ujrahasznosított-muanyag-ablak
Mint látható, vannak csodák a piacon, mert mindenki az olcsóra vágyik!

OLCSÓ HÚS ÉS A LÉ | Ilyen esetekben kapunk egy olyan profilt, aminek a külső rétege valós alapanyag és már ezen a felületeken is megjelenik az újrahasznosított PVC. Ez nagyon veszélyes, mert a két anyag hőtágulása és mozgása is más, nem beszélve arról, hogy a két alapanyag összetapadása soha nem lesz olyan erős, mint az egyben extrudált profilszerkezeté. Tehát csak óvatosan fogjunk neki a vásárlásnak! Valóban Ön nem fogja szétvágni az ablakot, de mi megtettük Ön helyett, hogy egy pici magyar valóságot mutassunk be! A valódi német alapanyaggal ilyen nem történhet meg, ezért érdemes az alapanyagról akár igazolást is kérni a szaküzlettől, hogy ne történhessen meg Önnel ilyen! Az ilyen profilokat nem minősítik, így a "C" leggyengébb osztálynak sem felelhet alap esetben meg!

A 30%-OS ÚJRAHASZNOSÍTÁS | Egy Kömmerling MD 88 ablakmetszetet megfigyelve kitűnően látható az újrahasznosított műanyagok alkalmazásának vonalai. Mind a tokban, mind az ablakszárnyban megfigyelhetőek a szürke színezékkel ellátott PVC elemek. Tehát csak a nem látható oldalakon figyelhető meg az újrahasznosított alapanyag.

kommerling_md_88_muanyag_ablak
Kömmerling ablakmetszeten jól kivehető az újrahasznosított alapanyag helyei

Miért szürke az újrahasznosított profil?

MERT EZ A SZABÁLY | Az eset nagyon egyszerű, hogy látni lehessen. Régebben Németországban, a műanyag nyílászáró őshazájában az újrahasonított extrudált profil is fehér volt. Így a német ellenőrző technikusoknak több ideig tartott az újrahasznosított részt megtalálni és kielemezni! Ezt változtatta meg az ökölszabály, (Ma már ezt is szabályozzák) miszerint az ilyen újrahasznosított részeket színezni kell a gyártás alatt. Ez lehet szürke, barna szín is, lényeg, hogy könnyen meg lehessen különböztetni a normál anyagtól. Természetesen a többi részt is ellenőrzik és ha csalást találnak, az büntetéssel jár.

Ablakot csak hitelesített helyről vegyen

CSAK HA FONTOS ÖNNEK | ...hogy olyan helyről vásároljon ablakot, ahol nem tévesztik meg! Amennyiben szaküzleteinkben kérik a profil hivatalos gyártási helyszínbizonylatát, abban az esetben kollégáink bekérik az Ön számára ezt a dokumentumot! Ezzel nem azt szeretnénk mondani, hogy a nem Németországból származó műanyag ablakprofil nem jó, csupán azt szeretnénk elérni, hogy azok a kereskedők, akik lengyel, román, bolgár stb..profilt forgalmaznak, azok ezt vállalják fel és ne bújjanak a minőséget mutató "német" szó mögé!

Sipos Tamás

Üzletvezető - Újpest

BAA csapata

budapest-ajto-ablak-ajanlatkeres

Címkék: Műanyag nyílászáró


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...