Miért és hogyan érdemes a lakást szellőztetni?

szellozetes-ablak-penesz


Az egészséges beltéri levegő érdekében megfelelően szellőztetés szükséges a lakásban!
Régi ablakok hátrányosan befolyásolják a belső klímát. Az ablak lehet huzatos, túl meleg, vagy túl hideg. Az új, modern ablakok kiegyensúlyozott légkört biztosítanak, ha néhány alapvető szabályra odafigyelnek.


A modern ablakok által biztosított szellőzés

A lakásunk falai között megfelelő komfortérzet mellet tudunk csak otthonosan élni, pihenni és új erőre kapni. A friss levegő, a napfény, a páratartalom és a belső hőmérséklet a legfontosabb tényezők az egészséges belső klíma megteremtésében. Az új és modern ablakok képesek megteremteni ezt a komfortos klímát. A képlet egyszerű: jól klimatizált szoba a jó lét, míg a rossz hatásfokú szoba káros hatással bír az egészségünkre.

muanyag-nyilaszaró-aereco
Komfortérzetünket befolyásolja a lakásunkban uralkodó klimatikus körülmény

A szobahőmérsékletet szabályzó ablak

Az állandó szobahőmérséklet és a megfelelő páratartalom normális keretek közt tartása nagyon fontos. A jól temperált levegő pont annyi nedvességgel bír, ami megfelelő a nyálkahártyának és a kötőhártyának. Az új ablakok különböző szellőztetési funkcióit használva energiaveszteség nélkül tudjuk mindezt biztosítani kis odafigyeléssel.

A magas páratartalom és az ablak

A túlzott nedvesség a legnagyobb ellensége az egészséges belső klímának. Az emberi test természetesen igényli a nedvességet, de csak a megfelelő tartományban. A nagy mennyiségű vízgőz, a zuhanyzás, fürdés és a főzés folyamatosan páraforrást teremtenek. Nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, hogy az ideális állapot létrejöjjön. Ha ezt nem teszi meg, veszélyezteti az egészségét, mert a penész és a gomba kedveli a nedves, párás, vizes helyiségeket.

paralecsapodas-ablak
Külső és belső hőmérséklet különbsége páralecsapódást okoz

Megfelelő szellőzés az ablakok által

Aki a fűtés mellett megfelelően szellőztet, nem csak megakadályozza a penész képződését, hanem létrehoz egy kellemes légkört a saját otthonának négy falai között.

Viszont nem mindenkinek van ideje szellőztetni! Arra figyelni vagy várni, hogy mikor szellőzött ki a lakás megfelelően. Rohanunk és az időbeosztásunkból eredően vagy nyitva felejtjük az ablakot vagy ki sem nyitjuk ezért!

Kényelmes és megbízható megoldásra van szükségünk. Olyan szerkezeti megoldásokat kínálnak a mai modern nyílászárók, amik a hétköznapjainkban nagy segítséget biztosítanak.

Az ablakok általában már rendelkeznek résszellőző rendszerrel vagy beépített légbevezetőkkel. A szellőzés ( aereco-légbevezető beépítése kötelező) megoldása ma már nem luxus, hanem alap követelmény, amit a gázművek is törvényileg előír.

Ablakkal történő szellőztetés változatai

Sokan sokféle módszerrel szellőztetik lakásukat. Biztos tapasztalták, hogy reggelente vagy akár nap közben is az ablakok be vannak párásodva és esetleg az erkélyajtó előtt víztócsa keletkezett. Ilyenkor a belső hőmérséklet és a külső hőmérsékletből adódó különbség az üveg belső falán csapódik le. Ez kellemetlenséggel és baktériumok megtelepedésével jár.

Minden esetben szellőztetés szükséges, melynek sok változata van. Ezek közül most két lehetőséget írunk le. Az első egy nagy hő veszteséggel járó klasszikus teljes szellőztetési megoldás, míg a második verzió a mai modern szellőző rendszerek egyike.

empty new room with open window
Klasszikus teljes lakást kihűtő szellőztetés

Nyitott ablakos szellőztetés

A szabad levegő nyomáskülönbséget okoz az épületünk különböző pontjain.

A levegő be és kiáramlik nyitott ablakokon keresztül. Szellőztetés lényege, hogy a lakásban a két nyitott ablak miatt negatív nyomást keletkezik a belső térben. Fizika törvényei értelmében ilyen nyomás hatására (huzat) az elhasznált levegő kiáramlik, míg a friss levegő beömlik az ablaknyíláson. Ebben az esetben a szoba felfűtött értéke hamar visszaesik és kezdődhet újra a felfűtés. Ez igen nagy energia beruházást igényel, ha figyelembe vesszük, hogy a hónap minden napján ezt meg kell tennünk!

Ablakba integrált szellőztető

A korszerű ablakrendszerek támogatják a megfelelő légcserét a lakásban. Az önszabályozó szellőztető rendszerek aereco – légbevezetők integrálhatók az ablakprofilokba.

Mindemellett már beépített résszellőző funkció is alapkövetelmény a mai modern nyílászárókba. Az alap részsellőzés lehet egy vagy többfokozatú.

Minden esetben forduljon bizalommal szakértő nyílászáró kereskedéshez, akik segítenek Önnek a megfelelő megoldást kiválasztani.

aereco-legbevezeto-muanyag-ablakba
Ablakba integrált önszabályozó légbevezető

Beépítést követően adódhatnak hő hidak, páralecsapódások, amit meg kell szüntetni. A szellőztetés nagyon fontos az élhető lakótér miatt, ezért erre mindenképp oda kell figyelni.

Minden esetben át kell gondolni a költségeket, de a hosszú távú használat miatt kicsit fektessünk be ma, hogy a holnapi költséges károkat elkerüljük.

Hozzon létre egy kellemes környezetet Önnek és családjának.

Az egészségbe történő beruházás hosszú távon megtérül!

szellozetetes-muanyag-ablakkal
Költsön kicsit a mára, hogy a holnap szebb legyen!

Szellőzős napot kívánunk!

BAA csapata


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...