Miért hódít a CPL beltéri ajtó?

Hajtómű webshop

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy beltéri ajtóinkat kicseréljük, akkor sok olyan újdonsággal találkozunk, ami eddig nem került a látóterünkbe. Manapság sok beltéri nyílászáró található a piacon. Odáig jutott a kereskedelem és a design, hogy egyes ajtók már nem csak teret választanak el, de komoly bútordarabot jelentenek lakásunkban!

Olyan sok fogalommal találkozunk a beltéri ajtók világában, ami első hallásra idegennek is tűnhet, ha nem egy kellően tapasztalt és szakmailag felkészült üzletvezetővel találkozunk.

Régi időkben a helyzet az volt, hogy a beltéri ajtó piac legfontosabb kérdése a következő volt: … van-e és mikorra?

Mára ez a helyzet teljesen megváltozott. Sokféle beltéri ajtótípussal, felülettel és mintázattal és minőséggel találkozunk. Az árak tekintetében is nagyon kedvező a helyzet, mert a legolcsóbb ajtótól a nagyon modern magas árral rendelkező ajtókig több lehetőség közül válogathatunk a szó szoros értelmében.

A beltéri ajtókat érdemes két osztályba sorolnunk. Egyik a válaszfal ajtók, míg másik az utólag szerelhető tokos ajtók!

Válaszfal ajtók

Klasszikusok a mai napig nem mentek ki a divatból csak már talán háttérből figyelik az új típusok előtérbe helyezkedését.

A luc fából készült beltéri ajtók két függőleges tokállóból és ezeket összekötő tokkeresztből állnak, amit esetenként lent küszöb köt még össze. Általában három féle tokkal készülnek.

Amikor több ház épült még akkor ezeket az ajtókat a válaszfal építése alatt helyezték be a nyílásba és így falazták be az ajtót. Három klasszikus típust említenénk meg. A tele luc ajtó a legkedveltebb ezen ajtók közül, míg létezik farostlemez borítással és nyomott mintás frontlemez borítással készült beltéri ajtók is. Mind a három ajtótípus festést igényel.

farost-belteri-ajto frontlemezes-belteri-ajto luc-fa-belteri-ajto
Farostlemez ajtó Frontlemezes ajtó Luc ajtó

Toktípusok:

Blokk vagy Gerébtok

Olyan helyekre építik be, ahol a nyílás kávás megoldással készül vagy nagyon vékony a falvastagság (4-6 cm).

Hevedertok

A köznyelv még rabictoknak is nevezi ezt a típust. Fél téglányi válaszfalakba helyezik be. Legismertebb fajtája a gyalult hevedertok, mely általában 8-10 cm széles szokott lenni maximum.

Pallótok

10 cm-es válaszfal vastagságtól szerelhető ez a típus. Hazai gyakorlatban általában ragasztott pallótokot használnak. Ezt 3 faelem összeragasztásával érik el és a szerelőnyílást fa takaróléc rejti el.

A három toktípushoz három különböző ajtólap minőség tartozik. Lehet az ajtólap farostlemezből, nyomott mintás lemezből és tömör luc vagy borovi fenyőből. Borovi esetében a tok is borovi, azaz erdei fenyő.

A tömör fa beltéri nyílászáróknál is megjelent az új kor vívmánya az UTH (utólag szerelhető tok). Ezt viszont a luc vagy borovi fenyőből készült típusoknál ajánlom szíves figyelmükbe.

UTH tokos beltéri ajtók

Ezen típusok választéka olyan széles skálán mozog, hogy most csak érintőlegesen foglalkozunk velük.

Az UTH tok azt jelenti, hogy a helyszínen a tokkeresztet és a két tokállót össze kell szerelni és a kialakított falnyílásba behelyezni. Ezt követően függőt és vízszintet állítanak, majd ékelik és habozzák az ajtót. Az ajtólap pontos beállítását követően pedig a takaró elemeket teszik fel az ajtótokra.

Egy UTH tokos ajtó beépítése új építés esetében az utolsó mozdulat. Burkolás és festést követően épülnek be az ajtók. Nem jár további festési vagy kőműves munkálattal. Felújítás esetében érdemes a régi ajtótokot már a munkálatok elején kiszerelni és a falnyílást kész állapotba hozni. Több típust lehet a piacon megvásárolni, nézzünk rá példákat:

Dekorfóliás beltéri ajtó

Az elején érdemes elmondani, hogy ezek a z ajtók kizárólag MSZ, tehát magyar szabványban gyártott ajtók.

Méretek: 75*210 cm, 90*210 cm, 100*210 cm egyszárnyú és 140*210 cm vagy 150*210 cm kétszárnyú (Egyedi falnyílásra nem alakítható az ajtó.)

Típus: Tele, üveges, fémintarziás ajtó

dekorfolias-belteri-ajto
Dekorfóliás ajtó

A dekor ajtók 2 cm vastag MDF tokkal rendelhetők. Az ajtólap 3 mm vastag MDF lemez, amin egy 60-100 gr/m2 súlyú papírvázas fólia található speciális, de vékony lakkréteggel kezelve.

Az ajtólap lemezei között papírrács található a merevítés miatt. Az ajtó 6-8 színben kapható vertikális erezettel.

UTH tok: 6 cm-es falvastagságtól rendelhető. (Blokktokos megoldás is rendelkezésre áll)

Merlamin akril műgyantás ajtó (köznyelv szerinti CPL)

Az új kor legkedveltebb típusa abból eredően, hogy a mai magyar építészetben lassan nem létezik a szabvány falnyílás fogalom. Mondhatjuk azt is, hogy túl sok szabvány méretünk van! Tehát a CPL beltéri ajtó olyan helyeken jelent megoldást, ahol nem szabványosított a falnyílás méretünk. Természetesen szabvány ajtónyílásba ugyan úgy behelyezhető az ajtó, mint az egyedi méretbe.

cpl-folias-belteri-ajto
CPL fóliás ajtó

A tok (tokmag) vastagsága itt már 2,5 cm és a választható színek tekintetében is gazdagabb lehetőséget nyújt, mint a kistestvér dekorfóliás ajtó. Az ajtólap erezete már itt lehet horizontális is, nem beszélve a sok intarziás (két szín kombinálása egy lapon belül) lehetőségről.

Típus: Tele, üveges, intarziás, fémintarziás, ragasztott üveges és üvegajtó

Festett MDF ajtó

Ez az ajtótípus tömör MDF ajtólapból és tokból készül. Egyedi méretben készíthető és kizárólag homogén RAL színben festhető és így is rendelhető. Technológiából eredően az ajtó ára magasabb, mint a dekor vagy CPL fóliás ajtó ára.

festett-mdf-belteri-ajto
Festett MDF ajtó

Típus: tele, üveges, ragasztott üveges, üvegajtó, fémintarziás ajtó.

Laminált vagy vákuumfóliás beltéri ajtó

Az ajtó tokja és a lap megegyezik az MDF festett ajtóéval, de itt nem RAL színkezelést kap az ajtó, hanem egy vékony műanyag erezetes mintával rendelkező mosható fóliaborítást. Ezt a fóliát vákuumkamrában mintegy 250 fokon az ajtóra vákuumozzák.

laminalt-vakuumfolias-belteri-ajto
Laminált ajtó

Típus: tele, üveges, ragasztott üveges vagy üvegajtó

Furnér beltéri ajtó

A mai beltéri ajtógyártás királynője az a típusú ajtó. Az igazi fafurnér borítással rendelkező tok és ajtólap elegáns, a valódi fa hatásait magán hordozó ajtó igazi dísze lakásunknak.

Ára hasonló a festett MDF ajtó árával, de hatása felülmúlhatatlan.

A furnér felület lehet egyszer vagy többször késelt. Az egyszer késelt furnérnál a rönk hosszában történő vágását követően vékony szeleteket vág le a kés a tömbről. Ez kerül az ajtólapra és a tokra. Itt az élettani hatások nagyon látványosak és nincs két egyforma ajtó!

A kétszer vagy többször késelt furnérok is elterjedőben vannak olyan helyeken, ahol a furnérborítás mellet fontos a homogén kinézet és a lakás stílusa vagy a lakberendezőnk ezt álmodja meg. Tehát kétszer késelés esetében az ajtók egyformák lesznek.

Technológiában mindez azt jelenti, hogy a már egyszer leszeletelt furnérokat összeragasztják és elfordítva vagy a kés dőlésszögén állítva újraszeletelik.

furner-belteri-ajto
Fafurnér ajtó

Típus: Tele, intarziás, fémintarziás, üveges, ragasztott üveges, üvegajtó

Műanyag beltéri ajtó

A PVC alapú ajtók is jelen vannak a belső terek elválasztásában, de egyre ritkábban. Olyan helyeken népszerű még a műanyag beltéri ajtó, ahol az ÁNTSZ előírja, vagy olyan igénybevételnek van kitéve az ajtó (közület), amit egy UTH tokos fóliás vagy laminált ajtó már nem bírna ki. Valamint ezeknek az ajtóknak a tisztítása nem igényel törődést és finomságot!

Típusválasztéka is szegényes, de itt a funkció az elsődleges szempont és a design nem nagyon számít.

Típus: Tömör, üveges

baa-fejlec copy

Címkék: Belső ajtó​k


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...