Miért jó a vésett profilos fa ablak és ajtó?

vesett-fa-bejarati-ajto

A klasszikus bejárati ajtó alapanyaga, ahogy mondani szoktuk „emberemlékezet óta" a fa, amit erdei fenyőből készítenek. Közismert szóhasználatban a borovi fenyő szó terjedt el. Most azt mutatjuk meg, hogy a megmunkálásra kész ragasztott frízből, hogyan készül a vésett profilos fa bejárati ajtó. Cégünk ezzel a gyártási művelettel készült bejárati ajtókat forgalmazza.Fa bejárati ajtó tokja

A már előkészített hossz toldott-réteg ragasztott frízeket megmunkálják! A frízet ma már szinte minden üzem készen vásárolja meg az adott szerkezeti vastagságnak megfelelően.

1-borovi-fa-bejarati-ajto-hosztoldott-retegragasztott-friz
72*86 mm-es fríz, mely megmunkálásra vár.

Két útvonalon történik az ajtó megmunkálása. Egyik útvonalon a fa bejárati ajtó kerete készül el. Az alapanyag maximum 12%-os nedvességtartalommal rendelkező borovi fenyő fríz.

borovi-fa-friz
12%-os anyagnedvesség a maximum, amivel a megmunkálás elkezdődhet.

A fríz mérete 72*86 mm. A tok szélességi és mélységi paramétereit a megmunkálást követően éri el, ami 68*85 mm, melyből a tok mélysége 68 mm. Az ajtószárny fogadását biztosító falcokat készítik el ezt követően, majd a tokot dupla ollós csappal szerelik össze és keményfa küszöbbel látják el. Keretprésre teszik, és ragasztós ágyba összepréselik.

-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-presgep
A keretprést az ablakok és a bejárati ajtóknál egyaránt használják.

Vésett ajtószárny profil

A másik gyártási folyamat az ajtólap frízének, keretének a megmunkálása, legyártása. Ez a művelet sokkal izgalmasabb és látványosabb, mint a tok megmunkálása, ezért a nagy merevséget és síklapúságot biztosító vésett csapos megoldást mutatjuk most be önöknek.

Ajtólap szélessége 110 mm-es fríz. A 68 mm-es szerkezetből ezt úgy érik el, hogy 3 frízt összeragasztanak, majd megfelezik. A kettévágását követően megforgácsolják 110 mm-re. Az ajtólap vastagsága 64,5 mm.

Az ajtólapon 45*18-as falcot készítenek. A falcot anyagtakarékosság szempontjából körfűrésszel vágják ki és az így kapott 16*40 mm-es lécet a későbbiekben takarólécnek vagy tömbösítve könyöklőnek is felhasználják. A körfűrésszel nyert falcot a pontos méretek miatt marókéssel pontosító marást végeznek.

fa-bejarati-ajto-falc
Ajtószárny falcának kivágása a hasznos takaróléc alapanyaggal

Következik a lényeg, amiről a vésett profilos fa bejárati ajtó a nevét kapta. Az álló ajtószárny frízébe láncmaróval egy fészket marnak. A szakállas vésett profil tulajdonsága, hogy az álló fríz nem teljesen van átmarva, hanem csak félig. Másik fele a fríz közepéig van kimarva. A keresztfrízen pedig pont az ellenkező felét engedik teljes hosszra és a másik felét félúton levágják. A teljesen átengedett csapot pedig a végén visszafűrészelik, hogy összecsapolás után ékelhető legyen.

2-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil
Szakállas véset csap megmunkálása.

Ez a megoldás biztosítja az ajtószárny derékszögűségét és teherbíróságát. Kömmerling műanyag bejárati ajtók esetében a műanyag sarokmerevítés biztosítja ezt a funkciót.

A frízek kimarásár követően a két ellentétes fríz összeillesztése történik meg.

3-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-osszeillesztese
Vésett fríz összeillesztése és az ék elhelyezése

4-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-osszeillesztese-kesz
Szakállas csap

Mikor az összecsapolás és ragasztás megtörtént, a már megmutatott keret a présgépe elnyeri végső méretét. Ezután az ajtólapot a visszafűrészelt csapnál ékkel visszafeszítik, és végső vastagságra csiszolják. A 68 mm-es ajtó esetében az ajtólap vastagsága 64,5 mm.

5-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-osszeillesztese-kesz
Ék behelyezett állapotban

6-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-osszeillesztese-ekeles-elott
Az ajtószárny összeragasztás előtt a préselésre vár

7-borovi-fa-bejarati-ajto-vesett-profil-osszeillesztese-ekeles-utan
Beragasztott és ékkel ellátott ajtószárny.

Tehát két munkaütemben elkészült ajtókeretünket és az ajtólapunkat ezt követően pihentetik és elkészítik az ajtó díszes elemeit a betéteket, osztóbordákat és az üvegező léceket. Az összes elkészült elem felületkezelési eljárás alá kerül, amit egy következő írásunkba mutatunk be.

Cseke Zsolt

BAA csapata

Címkék: Belső ajtó​k Fa ajtó Kültéri ajtó


Kérjen ajánlatot! Hihetetlen kedvezményekkel és akciókkal várjuk...